Contact us now
035-6285085

Maandlasten

Wanneer u een hypotheek gaat afsluiten is het heel belangerijk om te weten wat u maandelijks kwijt bent aan vaste maandlasten voor uw hypotheek. De maandlasten zijn natuurlijk afhankelijk van de grootte van het geleende bedrag en het te betalen rente percentage. Wij hebben voor u een handige tool gemaakt waarmee u snel en gemakkelijk kunt berekenen hoeveel geld u maandelijks kwijt bent aan de vaste lasten.

Een huis heeft iedereen nodig, alleen sommige mensen kunnen een duurder huis kopen dan andere mensen. Een huis bezitten betekent ook een vaste maandlast hebben die elke maand een van de grootste uitgaven is, een huis is namelijk erg duur om te kopen. Een huis is noodzakelijk maar de dure grote huizen zijn in het algemeen een niet noodzakelijke luxe. Een te duur huis kopen heeft veel negatieve effecten wanneer u de maandlasten niet meer kunt betalen. Het kan dan namelijk zo zijn dat er op een gegeven moment een deurwaarder komt om u het huis uit te zetten.

Het is verstandig om van te voren te bekijken hoeveel u totaal kunt besteden aan vaste maandlasten, u moet hierbij ook nog denken aan elektra, gas en water en andere gemeentelijke belastingen die elke maand weer terug komen. Ook dient u rekening te houden met de WOZ waarde van uw huis. WOZ staat voor Waarde Onroerende Zaken. Dit is een door de belastingdienst geschat bedrag van de waarde van uw huis en hierover wordt belasting geheven. Het is verstandig om een adviseur te raadplegen en te vragen wat het beste voor u is.

Dan is er ook nog de veel besproken rente aftrek. Dit is een belastingmaatregel waarbij u de door u betaalde hypotheekrente van uw belastbare inkomen mag af trekken. Hoe meer belasting u betaald, met name dus de hogere inkomens, hoe meer voordeel deze aftrek biedt. Bij voorbeeld: Als u in de hoogste belastingschijf van 52% zit, en u heeft een hypotheek die u jaarlijks 10000 euro kost, dan levert u dat een belastingsbesparing van 52% van 10000 euro op, 5200 euro. De jaarlasten zijn dan niet 10000 euro maar slechts 4800 euro. Zowaar een fors verschil. Overigens is er de laatste jaren in toenemende mate kritiek vanuit politiek Den Haag op deze belasting regel. Het ziet er naar uit dat dit belasting voordeel op termijn geleidelijk zal worden afgebouwd.